Vakantie!

Vakantie!

Van de week werd ik door iemand met de vraag benaderd, wat ze nu het beste konden doen tijdens de zomervakantie, temeer omdat één van haar konijnen eigenlijk niet zo’n beste gezondheid heeft.
Nu is dit wel een specifieke vraag, maar het is voor mij een goede aanleiding om aandacht te besteden aan de zorg voor je kleine huisdieren in de zomervakantie.

Logisch gezien zijn er drie mogelijkheden, namelijk
1. je dieren meenemen naar het vakantieadres
2. je dieren naar een pension brengen
3. je dieren thuis laten en een goede buur/familielid vragen er voor te zorgen.

Je konijnen of cavia’s meenemen op vakantie kan een heel goede optie zijn. Er zijn dan wel een paar voorwaarden: je vakantiebestemming ligt in Nederland of eventueel net over de grens, je dier moet geen problemen hebben met reizen, je moet op je vakantie-adres voldoende (veilige!) ruimte hebben en ook de tijd kunnen nemen om aandacht aan je dier te besteden. Als je aan die voorwaarden kunt voldoen is het helemaal geen gek idee om samen met je konijnen of cavia’s op stap te gaan. Medicijnen mee voor eenvoudige, zelf te behandelen ongemakken, oriënteer je op de aanwezigheid en de kwaliteit van dierenartsen in de buurt voor eventuele ernstiger problemen, neem het vertrouwde eten mee en maak er iets leuks van!

Is meenemen niet mogelijk of niet wenselijk dan blijven alleen de laatste twee mogelijkheden over. Deze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Een goed pension garandeert een deskundige, vertrouwde opvang voor je dier. Ga van te voren kijken of vraag foto’s, oriënteer je op de uitloopmogelijkheden voor je dier en spreek heel duidelijk af, wat er gedaan moet worden in geval van ziekte. Als je dat allemaal dichttimmert kan er eigenlijk niet zo veel mis gaan en kun je met een gerust hart op vakantie. Adressen van vertrouwde pensions vind je bijvoorbeeld op de site van de Stichting Konijnenbelangen of op de site van De Grote Cavia.

Het nadeel is natuurlijk wel, dat je dieren in een vreemde omgeving zitten en dat ze opeens toch wat meer bedrijfsmatig worden bekeken dan bij jou thuis het geval is.
Daarom kan het ook een goede mogelijkheid zijn om een vertrouwd iemand te vragen, een aantal keren per dag bij jou langs te komen en je dieren van eten en drinken te voorzien, maar daarnaast ook te checken op gedrag en gezondheid en ze wat menselijke aanspraak te bieden.

In alle gevallen: leg je dieren heel goed uit wat er gebeurt. Als je ze niet meeneemt, vertel ze dan dat er goed voor ze gezorgd gaat worden door zus Tineke of buurvrouw Janneke. Als je ze naar een pension brengt, maak dan heel goed duidelijk dat je van ze houdt en dat je weer terug komt om ze op te halen. In alle gevallen is het een prima idee om ze te ondersteunen met Bachbloesems, ook als ze meegaan op vakantie. Neem voor een advies op maat contact met ons op: info@heeldier.nl.

Des te minder stress er is, des te groter de kans dat je konijn of cavia helemaal goed die spannende tijd door komt.