(Sport)massage voor paarden

(Sport)massage voor paarden

(Sport)massage voor Paarden is in Nederland nog niet zo’n ingeburgerd begrip zoals dat voor behandelingen van mensen wel is. Iedere atleet heeft wel een sportmasseur tot zijn beschikking.

Maar……: het besef dat onderhoud belangrijk is, groeit bij veel mensen. Onderhoud signaleert vroegtijdig, werkt dus preventief en bespaart uiteindelijk op kosten. (Sport)massage is een vorm van massage waarbij er op de oorzaak van het spierprobleem wordt geconcentreerd. Het doel is pijn te verlichten en verminderen.

In Nederland zijn er naar schatting 400.000 paarden en pony’s. Van de meeste paarden wordt fysiek wel wat gevraagd: recreatief of in de sport. Paarden worden vooral ingezet om hun vermogen een mens te dragen of voor de koets. Er wordt daarmee een beroep gedaan op hun spierkracht.

De fantastische samenwerking van al die spieren geeft ons paard een enorme fysieke kracht en snelheid. Het berijden geeft echter op een bepaalde manier een behoorlijke druk op dat atletisch vermogen.

Dus afhankelijk van hoe het paard wordt ingezet kunnen er verschillende stress-oorzaken  van de spiergroepen aanwezig zijn en massage kan hierbij zorgen voor preventie van mogelijke toekomstige blessures.  Door een sportmassage behandeling wordt de bloedcirculatie verbeterd en worden afvalstoffen verwijderd. Met sportmassage kan het paard ook beter herstellen van ziektes, ongevallen, operaties en blessures. Het gehele lichaam en psyche van het paard wordt in betere conditie gebracht en gehouden. Paarden die regelmatig worden behandeld gaan hun lichaam beter leren kennen en beter gebruiken waardoor er meer balans en meer zelfvertrouwen wordt ontwikkeld.

Een beschadigde spier is op een röntgenfoto niet te zien en 60% van het paard bestaat uit spieren. Wanneer een spier “vast zit” zal het paard dit gaan compenseren door andere spieren te gaan gebruiken waarbij deze dan vaak overbelast worden. Om zich aan pijn te onttrekken gaat het paard anders bewegen.

Een behandeling duurt circa 2 uur waarbij elke spier 4 opeenvolgende handelingen te verwerken krijgt. Door het paard op verschillende manieren aan te raken krijgt het meer bewustzijn, leert het zijn lichaam beter kennen, leert het zijn vluchtreflex beheersen, verbetert zijn coördinatie, wordt het leervermogen vergroot, raakt het paard ontspannen en wordt het gewilliger. Het paard gaat letterlijk beter in zijn vel zitten.

We willen allemaal dat het paard goed beweegt en het losmaken van de spieren is een noodzakelijke schakel in de totale cirkel van verzorging.