Aromatherapie

Aromatherapie

Essentiële oliën zijn sterk geurende stoffen en werken behalve op emotioneel niveau vooral op fysiek niveau.

Geuren zijn voor dieren en mensen heel belangrijk. Geuren gaan via het reukorgaan direct naar de hersenen, naar de systemen waar emoties worden gereguleerd. Daarom reageren mens en dier zo direct op geuren.

Essentiële oliën zijn sterk geurende stoffen en werken behalve op emotioneel niveau vooral op fysiek niveau. Essentiële oliën worden veelal door destillatie of persing verkregen. Het zijn de stoffen uit planten, bloemen, bomen, kruiden en citrusvruchten die de afweer, communicatie en andere processen van de plant regelen. Ze bestaan uit chemische structuren die uit dezelfde bouwstenen zijn opgebouwd als dieren en mensen waardoor ze ook makkelijk door onze lichamen worden opgenomen en ontbrekende componenten kunnen aanvullen. Het zijn complete organische stoffen die intelligent werken. Dat wil zeggen dat ze doen wat nodig is afhankelijk van de situatie.

Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd. Met 1 druppel pepermuntolie kun je bijvoorbeeld 24 kopjes thee zetten. Dat is vergelijkbaar met het blad van ongeveer 4 of 5 muntplanten. Enige kennis van zaken is daarom noodzakelijk om de juiste olie te kiezen en deze op de meest effectieve manier toe te passen. Bij HeelDier worden regelmatig workshops gegeven.

Praktische inzet van essentiële oliën bij dieren vinden we vooral bij honden en paarden. Katten en vogels verdragen een flink aantal oliën heel slecht.

Aromatherapie kan bijvoorbeeld goed ondersteunen bij versterking van het immuunsysteem, opschonings kuren, huidproblemen (ook staart- manen eczeem bij paarden of hot-spots bij honden) , luchtweg aandoeningen, klachten van het maag- darm kanaal, beter aarden/ gronden, focus bij wedstrijden en onrust.